mosterdmakerij de Braakhekke

Ambachtelijke mosterdmakerij de Braakhekke

Aan de Braakhekkeweg in Harfsen bevindt zich mosterdmakerij de Braakhekke. Hierwordt nog op ambachtelijke wijze mosterd gemaakt. Gerard en Janneke Zoetbrood hebben hier hun eigen mosterdmakerij opgezet. In april 2012 zijn zij gestart met de productie van de Braakhekke mosterd, genoemd naar de naam van hun boerderij in het Gelderse Harfsen.

Gerard en Janneke maken de mosterd met veel liefde en passie. Door het gebruik van speciale kruiden ontstaan de lekkerste smaken. Omdat mosterdmakerij de Braakhekke alleen werkt met natuurlijke ingrediënten en zonder toevoegingen van E-nummers en bindmiddelen, is het een bijna logische en ambachtelijke mosterd.

Je kunt mosterd eten bij de kaas, maar ook bij beenham, zalm en kip smaakt het verrukkelijk. Ook kun je met mosterd vlees, vis en kip marineren of wacht dacht u van een soep of dressing maken. Liever iets minder pittig? De mosterdmayonaise is een echte aanrader en zeer geliefd bij kinderen.

 

Assortiment

Verkrijgbaar in potjes van 45 – 100 – 175 – 250 gram  of in groot verpakking van 750 gram tot 3 kg.

✔ Mosterd grof; een pittige mosterd met hele mosterdzaden

✔ Mosterd honing-dille; een zachte mosterd met een zoete smaak en met echte honing. Heerlijk op oude kaas en zalm

✔ Mosterd knoflook; een specifieke smaak voor de liefhebber

✔ Mosterd ui; heerlijk op de stamppot of ddor een balletje gehakt

✔ Mosterd fijn; ouderwets lekkere mosterd

✔ Mosterd olijf-basilicum; heerlijke mediterrane smaak heerlijk voor bij de hapjes en buffet

✔ Mosterd tomaat; eventueel olijfolie toevoegen en u heeft een heerlijke tapenade of dressing voor salades.
Of smeer uw braadvlees eens in en laat u verrassen.

 

✔ Ouderwetse “ oma’s jam “ in vele smaken

✔ Courgette schijfjes in het zoet zuur: heerlijk bij salades, pasta’s en stamppot

✔ Beroemd is onze Mosterdmayonaise in de smaken honing-dille en knoflook. Een goed combinatie bij vis, vlees en gevogelte of als heerlijke toevoeging bij al uw snacks.

✔ Overheerlijke TRUFFELMAYO gemaakt van een truffeltapenade met echte zwarte zomertruffel. Heerlijk bij koud vlees of vis, als dipper of door uw salades.

✔ Uit eigen keuken onze ambachtelijke gevulde boeren soepen. In potten van 0,7 ltr in de smaken mosterd – tomaat – champignon – ui – snert – asperge

 

Openingstijden mosterdmakerij

Wij verkopen onze mosterd in onze eigen Landwinkel de Winde, maar ook via diverse kanalen en markten.

Maandag: 09:00 – 18:00
Dinsdag: 09:00 – 18:00
Woensdag: 09:00 – 18:00
Donderdag: 09:00 – 18:00
Vrijdag: 09:00 – 18:00
Zaterdag: 09:00 – 16:00
Zondag: 09:00 – 16:00

Tussen 1 oktober en 1 april is Landwinkel de Winde op zondag gesloten.

 

 

Mosterd is gezond

Mosterd komt na de maaltijd…..  Vroeger at men stevige en vette maaltijden, om de maag te neutraliseren nam men een lepel mosterd. vandaar het gezegde.

Google maar eens op is mosterd gezond en u staat versteld van de zeer gunstige werking van mosterd. Voorkomt vele ziekten, breekt vet af.

Daarnaast is de Braakhekke Mosterd glutenvrij, zoutarm, bijna geen suiker, geen E nummers, geen toevoeging van water, bevat ruim curcuma

 

 

Wat is mosterd nu eigenlijk?

Mosterd bij mosterdmakerij de Braakhekke wordt gemaakt van geel en bruin mosterdzaad. De gele zaden geven een zachte smaak en de bruine zaden zijn weer wat pittiger. In Nederland groeit de mosterdplant tot een hoogte van ongeveer anderhalve meter. De mosterdplant lijkt heel erg op het koolzaad. Het verschil zit hem in hoe de bladeren groeien. Bij de mosterdplant groeit het blad horizontaal aan de steel en bij koolzaad schuin. Mosterdplanten groeien zo dicht op elkaar dat er geen onkruid doorkomt en dat heeft dus weer als voordeel dat je ze niet hoeft te bespuiten.

Het mosterdzaad wordt verzameld en daar wordt azijn aan toegevoegd, dit staat een week te weken. Door het weken ontstaat er een mengsel van de zaadjes, mosterdolie en azijn. Hierdoor ontstaat de bekende mosterdgeur. Daarna wordt dit mengsel kapot gekneusd en worden er specifieke ingrediënten aan toe gevoegd, zoals honing | dille | knoflook | tomaat | basilicum enzovoorts. Uiteindelijk worden de karakteristieke Braakhekke mosterd potjes gevuld met mosterd en is het klaar voor de verkoop.

Gerard en Janneke Zoetbrood verkopen hun ambachtelijke mosterd niet alleen in hun eigen Landwinkel de Winde, maar het staat ook in diverse Landwinkels door heel het land. In delicatessenzaken en horeca in de Achterhoek en wijde omgeving.