mosterdmakerij de Braakhekke

Ambachtelijke mosterdmakerij de Braakhekke

Aan de Braakhekkeweg in Harfsen bevindt zich mosterdmakerij de Braakhekke. Hierwordt nog op ambachtelijke wijze mosterd gemaakt. Gerard en Janneke Zoetbrood hebben hier hun eigen mosterdmakerij opgezet. In april 2012 zijn zij gestart met de productie van de Braakhekke mosterd, genoemd naar de naam van hun boerderij in het Gelderse Harfsen.

Gerard en Janneke maken de mosterd met veel liefde en passie. Door het gebruik van speciale kruiden ontstaan de lekkerste smaken. Omdat mosterdmakerij de Braakhekke alleen werkt met natuurlijke ingrediënten en zonder toevoegingen van E-nummers en bindmiddelen,  is het een échte biologische en ambachtelijke mosterd.

Je kunt de mosterd eten bij de kaas, maar ook bij beenham, zalm en bij kip smaakt hij verrukkelijk. Liever iets minder pittig? De mosterdmayonaise is een echte aanrader en zeer geliefd bij kinderen.

 

Assortiment

Verkrijgbaar in potjes van 45 – 100 – 175 – 250 gram  of in grootverpakking van 750 gram tot 3 kg.

✔ Mosterd grof; een pittige mosterd met hele mosterdzaden

✔ Mosterd honing-dille; een zachte mosterd met een zoete smaak en met echte honing. Heerlijk op oude kaas en zalm

✔ Mosterd knoflook; een specifieke smaak voor de liefhebber

✔ Mosterd fijn; ouderwets lekkere mosterd

✔ Mosterd olijf-basilicum; heerlijke mediterrane smaak heerlijk voor bij de hapjes en buffet

✔ Mosterd tomaat; eventueel olijfolie toevoegen en u heeft een heerlijke tapenade of dressing voor salades.
Of smeer uw braadvlees eens in en laat u verrassen.

 

Naast de Braakhekke Mosterd maken wij ook het product ’t Smaeck Goedt. Keuze en smaken volop.

✔ Ouderwetse “ oma’s jam “ in vele smaken

✔ Courgette schijfjes in het zoet zuur: heerlijk bij salades, pasta’s en stamppot

✔ NIEUW is onze Mosterdmayonaise in de smaken honing-dille en knoflook. Een goed combinatie bij vis, vlees en gevogelte of als heerlijke toevoeging bij al uw snacks.

✔ Overheerlijke TRUFFELMAYO gemaakt van een truffeltapenade met echte zwarte zomertruffel. Heerlijk bij koud vlees of vis, als dipper of door uw salades.

 

 

 

Openingstijden mosterdmakerij

Wij verkopen onze mosterd in onze eigen Landwinkel de Winde, maar ook via diverse kanalen en markten.

Maandag: 09:00 – 18:00
Dinsdag: 09:00 – 18:00
Woensdag: 09:00 – 18:00
Donderdag: 09:00 – 18:00
Vrijdag: 09:00 – 18:00
Zaterdag: 09:00 – 16:00
Zondag: 09:00 – 16:00

Tussen 1 oktober en 1 april is Landwinkel de Winde op zondag gesloten.

 

 

Geschiedenis van mosterd

Mosterd bestaat al heel lang. Zo’n 3000 jaar geleden aten mensen al mosterd. Al snel gingen ze overal ter wereld mosterdplanten verbouwen. Dat gebeurde eerst in China, India en Afrika. Later ook in Italië en Griekenland. In Nederland is de mosterd geïntroduceerd door de Romeinen in 400 v Chr. en wel door koning Willem 1. Hij verplichte de boeren om aardappels te gaan verbouwen, maar omdat zij niet wisten dat zij de knollen uit de grond moesten halen en opeten, aten ze het aardappelloof op. Het gevolg was dat iedereen vreselijke buikpijn kreeg. Vanaf nu werd het loof met toevoeging van mosterd aan de beesten gevoerd. Wat bleek? De beesten hadden geen buikkrampen. Vanaf dat moment wordt het ook door de mens gegeten, maar dan meer als een geneeskrachtig medicijn. Dit is overigens nog steeds zo, mosterd is goed voor lever en darmen.

 

 

Wat is mosterd nu eigenlijk?

Mosterd bij mosterdmakerij de Braakhekke wordt gemaakt van gele en bruine mosterdzaad. De gele zaden geven een zachte smaak en de bruine zaden zijn weer wat pittiger. In Nederland groeit de mosterdplant tot een hoogte van ongeveer anderhalve meter. De mosterdplant lijkt heel erg op het koolzaad. Het verschil zit hem in hoe de bladeren groeien. Bij de mosterdplant groeit het blad horizontaal aan de steel en bij koolzaad schuin. Mosterdplanten groeien zo dicht op elkaar dat er geen onkruid doorkomt en dat heeft dus weer als voordeel dat je ze niet hoeft te bespuiten.

Het mosterdzaad wordt verzameld en daar wordt azijn aan toegevoegd, dit staat een week te weken. Door het weken ontstaat er een mengsel van de zaadjes, mosterdolie en azijn. Hierdoor ontstaat de bekende mosterdgeur. Daarna wordt dit mengsel kapot gekneusd en worden er specifieke ingrediënten aan toe gevoegd, zoals honing | dille | knoflook | tomaat | basilicum enzovoorts. Uiteindelijk worden de karakteristieke Braakhekke mosterdpotjes gevuld met mosterd en is het klaar voor de verkoop.

Gerard en Janneke Zoetbrood verkopen hun ambachtelijke mosterd niet alleen in hun eigen Landwinkel de Winde, maar staan ook op diverse markten door heel het land.