geschiedenis boerderij braakhekke harfsen

Geschiedenis van boerderij Braakhekke

Boerderij Braakhekke heeft een rijke en interessante geschiedenis. Boerderij Braakhekke ligt aan de Braakhekkeweg 9 in Harfsen en werd vroeger onder andere Brockhecke, Broeckhecke, Braeckhecke genoemd. De naam is afkomstig van een hek dat er vroeger heeft gehangen ter afsluiting van een laag liggend gebied, ook wel broek genoemd. De bewoners noemden zich naar de boerderij ‘Braakhekke’. Er wordt al heel lang geleefd en gewerkt, en er was zelfs ooit een spook…

Bewoners

De plek van boerderij Braakhekke is al vanaf 1421 bewoond, maar door niet duidelijke vastlegging van gegevens zijn er pas betrouwbare gegevens uit 1688. Toen trouwde Derk Peters met zijn Derksken, dochter van Harmen ‘op de Braakhekke’. Derk nam, zoals gebruikelijk in die tijd, als achternaam de naam van de boerderij aan waar hij ging wonen, dus Braakhekke.

Na het vertrek van de laatste Braakhekkes in 1882, werd het verpacht aan Jan Eijerkamp en Jenneke Starink. Daarna volgden nog vele pachters en op 26 april 1929 komen Hendrik Blankenberg en Gerritdina Schutte naar de Braakhekke en kochten de boerderij met ongeveer 40 Ha grond. Dit zijn de grootouders van de huidige bewoner Janneke. Zij is weer getrouwd met Gerard Zoetbrood en samen hebben zij boerderij Braakhekke nieuw elan gegeven. Nu is hier gehuisvest Bloembinderij- en Landwinkel de Winde, Mosterdmakerij Braakhekke en camping Braakhekke.

In december van 1932 net voor de Kerstdagen, is de boerderij afgebrand. De huidige boerderij dateert van 1933. Boerderij Braakhekke was na de Tweede Wereld Oorlog een gemengd bedrijf met rundvee, varkens en wat pluimvee met daarnaast akkerbouw. Het boerenbedrijf is beëindigd rond 1977, omdat er geen opvolgers waren.

 

Geschiedenis camping Braakhekke

naar het Heden

Al in 1970 werd er een boerencamping opgezet met vijf staanplaatsen. Daarna is in 1988 Janneke begonnen met haar bloembinderij De Winde in de oude ligboxenstal. Later in 1991 is zij getrouwd met Gerard Zoetbrood. Er kwamen twee zoons Peter en Jeroen. In 2009 is de graanschuur gesloopt en daarvoor in de plaats is er een nostalgische steltenberg gebouwd. De steltenberg met sanitaire voorzieningen dient als rustplaats, vandaar de naam Uutblaoshuusken.

In 2015 kwam er een ingrijpende verbouwing. Het hele achterhuis is verbouwd en hier is momenteel de Landwinkel en Bloembinderij de Winde gevestigd. In een afzonderlijke ruimte bevindt zich mosterdmakerij Braakhekke, waar Gerard op ambachtelijke wijze mosterd maakt. Ook de camping is vergroot. Momenteel zijn er 25 staanplaatsen en een paar trekkers lodges.

 

Spokerij op Braakhekke

Weet iej, waor Harfsen lig? Nee? Noe, verwonderen doo’k der miej niks òver, want Harfsen is moar en onwies klein darp; want ’t heurt onder Gorssel, en Gorssel is pas en darp, begiep iej?

Zo begint het waargebeurd verhaal uit 1896 over Arend Lammers oftewel Oarend Spook. Arend was een niet onbemiddelde oudere boer die graag een stuk land naast de Braakhekke wilde kopen, maar deze, zeer zuinige knieperige boer wilde dit kwijt. Zo begon Arend enge verhalen te vertellen over het zomaar doodgaan van een paard, heksen die rondvlogen op bezems enz. Zo hoopte Arend de boerderij goedkoop in handen te krijgen. Hij is door Dries, een daadkrachtige plaatselijke bouwknecht, betrapt en de boerderij is later duur verkocht. Arend heeft niet lang meer in Harfsen gewoond en is verhuisd naar Lochem. Dries kreeg van de erfgenamen 25 gulden, want aan hem was het te danken ‘dat ’t spul zo’n onbezoesden smak geld had op ebrach’.